onsdag 25 mars 2015

Läkarbesöket!

Idag var det alltså dags - första läkarbesöket inför ivf nr 3.

Jag och maken har haft en ganska bra senaste vecka. Jag fick ändan ur och nämnde läkarbesöket och sedan dess har vi pratat om vår "trea" ett flertal gånger. Det känns väldigt bra att återigen känna att vi är på samma nivå.

Så läkarbesöket. Vi besökte alltså en ny mottagning eftersom vår gamla slutat vara hemläkare för vår ivfklinik och jag var lite övergripande nervös bara för det här med att få en ny läkare. I början kändes det ganska befogat; jag hade dragit stora delar av vår historia för den sköterska som bokade in oss, men inget av det verkade ha gått fram till läkaren. Hon inledde med att fråga med om vi ville börja med en utredning eller om vi redan hade gjort en sådan. "Ehh...alltså...vi har två barn som kommit till med hjälp av ivf så vi är redan utredda", var ungefär det jag sa.

Det blev bättre. I en snilleblixt hade jag tagit med mig vår journal och det var nog rätt bra. Hon skummade igenom den och sedan var hon ganska snabbt på banan. Det lät inte alls omöjligt att vi skulle få genomföra en behandling innan sommaren, och hon frågade till och med om vi hade några preferenser när det gällde behandlingen eller om de skulle bestämma det som verkade bäst utifrån våra förutsättningar. Tydligen är det vanligare nu med korta protokollet vilket är spännande eftersom vi kört med nedreglering bägge gångerna. Jag klagar inte om jag slipper spraya, bara det ger lika bra resultat som tidigare. Lite känns det läskigt om vi skulle byta behandlingsmetod, just eftersom det gått så bra förut, men samtidigt litar jag på att de vet bäst.

Det enda som verkade oroa henne lite var mitt låga amh-värde. Jag är egentligen inte särskilt oroad eftersom jag tidigare fått förklaringen att det kan bero på att jag opererat bort en endometioscysta och som sagt så har vi ju lyckats två gånger trots detta. Men samtidigt är jag fem år äldre nu... Å andra sidan känns det märkligt om mitt amh-värde skulle blivit så uselt att vi blir avrådda ivf. Får hoppas på att det ligger ungefär på samma helt enkelt.

Vad mer? Jo, hon gjorde en kontroll och allt såg bra ut i livmodern och på äggstockar/äggledare. Inga cystor! Det känns onekligen som att jag har en ganska "snäll" variant av endometrios som håller sig helt i schack med p-piller. Förutom det "elaka" att den tvingat oss till ivf då...
4 kommentarer:

tonci sa...

Vad skönt att ni kan kanske göra ett försök innan sommaren! Ni är verkligen på banan nu :-).
Får jag fråga hur mycket är ditt amh värde?
Kramar

Livets underverk sa...

Skönt att ni är på samma nivå igen, du och maken. Och spännande att det kan bli ett försök redan innan sommaren.
Tack för att du delar med dig även av den tredje resan!
Stor kram

MDB sa...

Tonci - Ja, det känns väldigt bra. Det är så segt med det här med sommarstängningen och att annars få vänta flera månader.

Nu lämnade jag ifrån mig journalen till läkaren som ville behålla den tills hon pratat med kliniken, men jag har för mig att värdet var 0,4 och jag förstått att under 0,5 räknas som lågt och att över 5 räknas det som högt.

MDB sa...

Livets underverk - Ja, det känns aldrig bra när vi liksom är i osynk, oavsett vad det gäller.

Kram!