fredag 29 april 2011

Det här med amning och föräldraskap

Läser det här inlägget i amnigsdebatten och lägger det till alla amningsfunderingar jag har i min hjärna just nu.

Jag ammar på heltid vilket funkat bra hela tiden. Min plan är att amma fullt ut tills lillan är sex månader och maken tar över förälraledigheten. Efter det funderar jag eventuellt på att delamma lite till det "känns nog" vilket jag tänker kan vara nånstans mellan nio månader och ett år. Det känns som en bra lösning samtidigt som jag vrider och vänder på beslutet när jag hör hur andra pratar om att amma länge. Det ger mig lite av en "dålig mamma-känsla", men samtidigt har jag svårt att tro att de pratar om att helamma längre än sex månader.

Jag ville mest skriva att jag är så otroligt delad i den här debatten just kring amning och graviditet. Å ena sidan tycker jag att det är jätteviktigt att även pappor blir bemötta som likvärdiga föräldrar och inte bara någon som är där för att "hjälpa till", å andra sidan är det ändå kvinnan som bär barnet och som föder och som därför hamnar lite mer i fokus. Det måste ju finnas någon gråzon mellan millimeterrättvisa och ett upphöjande av mamman som "den enda rätta för barnet". Man måste ju kunna skilja på de tillfällen som det handlar om att "bli och vara förälder" och där båda föräldrarna är lika viktiga, och de fall där det handlar om kontroller av mammans och barnet i magens fysiska hälsa. Idag känner det mer som om debatten handlar om allt eller inget...

Jag tycker att detta lite tydliggörs av det citat från artiklen i Aftonbladet som fick mig att börja fastna och raljera om detta (och som också Cecilia citerar): "Som när en av oss ville försäkra sig om att inte störa amningen ­genom att börja ge flaska för tidigt, och därför frågade barnmorskan när det var lämpligt att börja med det. I stället för ett svar kom ett ifrågasättande: 'Varför ge flaska överhuvudtaget?'. Svaret på frågan, att båda föräldrarna ville mata bebisen, bemöttes med en tillrättavisning: 'Barnet ska vara med sin mamma ­hela ­tiden'." så stör jag mig både för parets svar och på barnmorskans. Att säga att barnet ska vara hos mamman hela tiden känns så hopplöst förlegat samtidigt som att kommentaren att båda föräldrarna "vill mata bebisen" också känns lite obehagligt, som att barnet bara blir en nickedocka i debatten.

Jag håller inte med om allt som Cecilia skriver i sitt inlägg (är nog inte lika amningsfrälst), men jag tycker attt hon har en poäng i att det här med amning eller inte och hur länge som så många andra frågor kring förälraskap läggs fram som en fråga om vad pappan vill, och att det faktiskt finns andra sätt att dela lika på föräldraskapet. Amma är ju det enda jag kan som inte maken kan, allt annat kan vi ju dela lika på, så min fundering om det verkligen är så viktigt att låsa fast sig vid delad matning som en jämställdhetsfråga? Visst blir man låst som "matnings-maskin", men delar man lika på allt annat så och ser barnet som lika mycket bådas ansvar blir låsningen för en part inte lika definitivt. Och som Cecilia poängterar - graviditeten och amningsperioden är ju en väldigt kort tid och efter det finns alla möjligheter till att dela exakt lika.

För att inte riskera att låta som någon "amma till varje pris tant" måste jag också poängtera att jag kan bli tokig över den hets som finns kring amningen och tycker att vill man ocskå (eller enbart) flaskmata så måste man ju få det utan pekpinnar. För många är ju också flaskmatning eller helamning inte ett val då amningen inte fungerar fullt ut och dessa föräldrar behöver inte skuldbeläggas mer. Det jag vill är istället att vrida och vända på det här med att amma eller inte görs till en jämställdhetsfråga.

Cecilias mening "Är det ett feministiskt framsteg att kvinnor avstår från detta för att mannen inte vill att kvinnan ammar?" sätter lite fingret på en av de saker som gör mig kluven och gör att man kan vrida på det ett varv till. Det är himla svårt att tala om "barnets bästa" när barnet inte själv kan uttalla sig, så vem är det egentligen som ska ha tolkningsföreträde kring vad som är det bästa när det gäller amning? Är det mer fel att pappan tvingar mamman till att sluta amma, än att mamman ammar mot pappans vilja? Mest tycker jag nog synd om par som måste tjafsa om detta... (Samtidigt som jag har svårt att tro att det är ett så stort problem som Cecilia verkar lägga fram det som.)

Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om det här och också säga nåt om ensamstående eller samkönande föräldrar i allt det här om normen nu ska vara millimeterrättvisa mellan en mamma och en pappa, men nu får det vara nog. Inlägget är redan långt (och rörigt) nog. Jag säger "Trevlig helg" istället och hoppas att jag har fått fram nån poäng i alla fall.

onsdag 27 april 2011

Barnsaker

Håller på att rensa lite på skrivbordet på datorn och går därigenom allehanda dokument som antingen ska slängas eller läggas i någon av mina mappar för att sparas. Har märkt att jag tycker att det är svårt att veta vad jag ska göra med vissa dokument som t ex excelarket jag pysslade med innan skruttan föddes. Där jag listade alla saker vi behövde och sedan bockade av allt eftersom. Första delen, där jag skrev upp exakt vad vi hade klädmässigt och i vilken storlek, ska skrivas ut och läggas i lådan med barnkläder på vinden så att vi ser exakt vad den innehåller. Men resten? Min tanke är att publicera den här så kan jag slänga dokumentet sen (så finns det ändå sparat nånstans). Kanske kan nån som går i väntans tider ha glädje av listan dessutom. Det är ju vad vi har känt att vi behöver och framför allt kläder kan väl variera med årstiden och vad man får för typ av bebis (en sån som kissar igenom pyjamsar eller en sån som kräks ner bodys...) men den ger ju en idé ändå. I den här listan har vi räknat med "första året" så därför är även barnmatstol och sådant med.

KLÄDER:
långärmad body 8 st
kortärmad body 2 st
Kofta 1-2 st
byxor/sparkdräkt 4 st
Pyjamas 6 st
Sockor 4 st
Mössa/solhatt 2 st
Overall (beroende på årstid) 1-2 st

ÅKA:
Vagn, inkl:
Skötväska
Åkpåse
Regnskydd
Myggnät
Parasoll
Mobil
Bärsjal/sele
Babyskydd/bilbarnstol

SOVA:
Spjälsäng inkl:
Madrass
Täcke
Kudde
Bäddmadrass
Lakanset 4 st
Mobil
Spjälskydd
Vaxat underlägg
Filtar, 2 tunnare och 2 tjockare
Resesäng att ha hos mormor och saker till den

SKÖTA
Skötbord inkl:
Skötbädd
Tvättlappar och våtservetter
Zinksalva (vi köpte Weledas som var jättebra)
Blöjor (tyg- och engångs)
Handduk (vi köpte en sån med luva med det känns lite onödigt i efterhand även om det är gulligt)
Napp
Febertermometer

ÄTA:
Bröstpump inkl flaskor
Amningskudde
Barnstol
Barnstol resemodell (t ex Sack´n Seat)
Tallrikar, glas och bestick
Haklappar

ÖVRIGT:
Babysitter
Babygym
Babyvakt

Inser dock när jag skriver det här att visserligen har vi nästan allt ovanstående här hemma (saknar barnglas, tallrikar och bestick samt babyvakt) men vi har ju ett landställe också där vi tänkt tillbringa en stor del av sommaren. Blir nog till att använda listan lite mer...

PS. Som lite kuriosa kan jag också berätta att jag antecknat priset på allt vi köpt och nu när jag slog ihop det så blev det 11 746 kr för allt utom barnkläderna och förbrukningsvarorna (engångsblöjor, våtservetter och zinksalvan). Känns inte illa med tanke på att bara vagnen kostade 6000 kr utan tillbehör och att vi lagt 1500 kr på tygblöjor. Det är bra med begagnat och arvegods!

tisdag 26 april 2011

Sjukstuga

Vi har haft sjukstuga här hemma de senaste dagarna för både jag och skruttan är sjuka. Tur i oturen är väl att jag är mest sjuk, men fy vad jag känner mig tråkig. Tråkig som mamma som inte orkar underhålla barnet ordentligt och tråkig fru som bara gnäller och tycker synd om sig själv. Samtidigt som jag blir lite sur på maken som "utnyttjar tillfället" att också glida runt i morgonrock hela dagen och inte lagar middag förrän jag bett om det flera gånger. Visst begär jag inte att han ska ta tag i den storstädning vi planerat under påsken helt själv, men nu har vi världens största disk i köket, stopp i avloppet i badrummet och varken bröd eller ost hemma. Fy vad jag längtar efter att bli frisk.

tisdag 19 april 2011

Återbesök

Igår var vi på återbesök på mvc/bb. Vilken märklig känsla att komma tillbaka dit och se alla gravida med stora magar och även ett par med en liten nyfödd. Det sitter så mycket känslor i de där väggarna - all oro i början, overklighetskänslan, lyckan över att få vara gravid och sedan det fantastiska i att faktiskt ha fått sitt lilla barn.

Det var också jättekul att få träffa min barnmorska igen. Hon tyckte skruttisen var sååå fin! Hon lät mig bestämma vad vi skulle prata om så det blev mest lite av varje; förlossningen, sex, sömn och träning. När det kom till preventivmedel accepterade hon direkt att jag tackade nej. Såsmåningom måste jag väl börja igen för endometriosens skull, men så länge jag inte måste så vill jag inte ta något. Som vi fick jobba för skruttan så känns det märkligt att skydda sig mot graviditet, skulle vi bli gravida naturligt så skulle det vara ett mirakel oavsett när.

Det enda som känns lite jobbigt är att nu är jag liksom "släppt" därifrån. Tyvärr har jag ju fortfarande endometriosen som bör hållas koll på, och min bm kunde inte ge mig råd kring vart jag skulle vända mig för det. Jag har gått hos sjukhusets läkare tidigare som var samma som opererade bort min cysta, men det är så bisarrt svårt att få tid där så jag vet inte om jag orkar. Ska nog kolla upp hur det ser ut med den samarbetsklinik där vi gjorde alla undersökningar inför ivf:en, har för mig att de har vanlig gyn-mottagning också och de kan ju ha koll på endometrios i och med att de jobbar med ivf:er även om det inte är exakt samma läkare.

onsdag 13 april 2011

Saker jag gör just nu...

...förutom att stoppa in en napp var femte minut i munnen på damen som inte vill sova trots att hon varit vaken hur länge som helst. Till slut plockade jag upp datorn i sängen för att få något annat att göra än att bara ligga och titta på henne och serva med nappen.

- Planerar en kompis möhippa. Vet inte riktigt hur vi ska få ihop det när vi bägge närmaste kompisar (det är ett jättelitet bröllop så det är bara vi och familjen) nyligen har fått barn. Min tanke är att det blir någon typ av "mini"-möhippa i form av en trevlig middag. Det är ju ett så litet bröllop så jag tycker att det kan funka.

- Planerar namnfest. Stora problemet är lokalen, vi får nog inte plats i vår lägenhet och jag minns från när vi kollade lokaler till vårt bröllop att allt var svindyrt. Ett annat problem är när det ska vara, hade tänkt juni först men det känns plötsligt väldigt nära att hinna fixa allt (framför allt lokalen).

- Kollar dagis.

måndag 11 april 2011

Mer om sömnen

Tänkte jag skulle återkoppla lite mer kring sömnen efter det här inlägget. Jag tycker att det går hur bra som helst sen jag släppte försöken att skapa rutiner för en tidig läggning och att skruttisen skulle sova i den egna sängen.

Nu får hon vara med oss fram tills jag vill gå och lägga mig (vid 22-23-tiden) och oftast sover hon i soffan eller famnen från 19.30-20.00. Sen vaknar hon visserligen till en stund vid läggdags för jag vill gärna byta blöjan innan natten och sen ammar hon ju också. Men det går lättare och lättare för henne att komma till ro vid det tillfället tycker jag. Visst vill jag gärna att hon ska kunna sova i sin egen säng då och då, men det är väl kanske ingen brådska. Hon sover så bra i sängen med oss, och när hon har ammat på natten så är det bara att lägga ner henne bredvid mig så somnar hon om direkt. Jag vet inte om jag är beredd att offra den goda sovtiden på natten på att vänja henne vid vaggan... Det viktigaste är att vi sover bra tycker jag, sen hur spelar inte lika stor roll.

På dagarna sover hon ju faktiskt nästan alltid själv, så det känns ju ändå som att hon har en trygghet att sova själv också. Hon kommer visserligen inte lika lätt till ro på dagen, men så länge vi sover bra på natten så är det ingen katastrof. Nu har vi dessutom lånat en babysitter av en kompis och hurra vad bra det är! Även om hon inte sover i den längre stunder så somnar hon gärna när det gungar och sen är den också bra när jag behöver göra mig i ordning eller göra frukost. Då sitter hon gärna och "snackar" med leksakerna som hänger i en båge framför. Just precis nu sitter hon faktiskt och sover i den och jag ska gå och fixa lite lunch...

söndag 10 april 2011

Helgen

I helgen var jag och mamma ute på vårt lantställe. Mamma insisterade på att vi skulle packa med vagnen i bilen, något jag först tyckte var helt onödigt när vi skulle vara där så kort tid. Men mamma ville så gärna att vi skulle kunna gå ut och promenera, vilket vi såklart gjorde. Jag förstod ganska snabbt att promenaden var en uppvisning, och mycket riktigt träffade vi halva byn som alla tyckte att skruttisen var sååå gullig, och mamma fick agera stolt mormor. Jättekul!

När vi kom dit hade min mormor, skruttisens gammelmormor, gjort ordning i vardagsrummet "för fotograferingen". Så nu har vi tagit ett kort på fyra generationer, och jag har mina aningar om att kortet kommer att hamna i Allers såsmåningom. Mormor brukar skicka in foton dit och jag har varit med både en och två gånger som liten.

torsdag 7 april 2011

Gratissidor?

Vissa dagar känns det som om jag inte gör annat än sitter framför datorn medan skrutten sover på magen. Kanske skulle utnyttja den tiden lite mer och jag funderar på de "gratissidor" som finns. Har bl a hört om följande:

Gratisbio
Supergratis
Pointshop

Nån som testat dessa? Jag är inte så intresserad av gratis prylar (dvs inte som buzzador) men fyller gärna i undersökningar och klickar på länkar för att samla projekt till t ex presentkort. Är med på en liknande tjänst som heter Panel och där hämtade jag senast ut ett presentkort på 400 kr på Pop. :-)

tisdag 5 april 2011

Saker jag tänker på idag:

Bloggens varande. Jag är en sån som aldrig kan bestämma mig så det kan bli ett evinnerligt ältande. Faktum är att jag behöver en nystart, mitt bloggande här känns alldeles för smetigt på något sätt, jag kan liksom inte komma ifrån allt det sorgliga och jobbiga som "sitter i väggarna". Nu velar jag mest om jag ska inkludera några slags "mammaskriverier" i min vanliga pysselblogg, eller om jag ska göra som Bambis mamma med flera och starta en helt ny "mammablogg". Fördelar med pysselbloggen är ju att allt samlas vilket är smidigt för två bloggar tar ju sin lilla tid, fördelar med en mammablogg är att jag kan fortsätta vara anonym och skriva helt fritt. Svårt val...jag tror jag suger på saken lite till. Och om nån undrar så kommer jag såklart inte bara att försvinna utan ni som läser här blir såklart inbjudna att läsa vidare oavsett i vilken form det blir.

Att passa in. Det känns lite märkligt just nu, en "mittemellan-känsla". Den barnlösa tiden känns plötsligt långt borta (även om den ibland slår en med både sorgsna tankar och tankar om att vi faktiskt varit med om ett mirakel), samtidigt som jag har svårt att ställa in mig i ledet som mamma. Det har varit flera träffar med föräldragruppen den senaste tiden och det känns lite märkligt att vara en del av något som jag längtat efter så länge. Jag trodde att den där "bluffkänslan" skulle försvinna när barnet väl var fött men den sitter fortfarande kvar någonstans. Dessutom känns det märkligt att nu när det är fokus på barnen så kommer inte vår ivf upp på ett naturligt sätt - de andra har ju inte pratat om hur deras barn blev till så det är väl inte så konstigt att jag inte heller har gjort det. Men oj vad det känns konstigt när folk förutsätter att lillan kom till naturligt. Och också lite konstigt att sitta där med en stor grupp som troligtvis inte behövt kämpa för sitt barn. Fast det vet man ju aldrig var de har för bagage - kanske finns fler ivf:are i gruppen.

Syskon. Det är många i min bekantskapskrets som just nu får/blir gravida med sitt andra barn, och många som berör ämnet syskon. Jag känner bara att stopp, det här vill jag inte prata eller ens tänka på just nu. Visst har vi våra förhoppningar om att kunna få högvinsten ännu en gång och vi vet redan nu att vi kommer testa syskonförsök i framtiden. Men vi vet inte när eller hur och så får det gärna vara ett tag till. Just nu måste det få räcka med den plutt vi har.

måndag 4 april 2011

Sovrutiner

Sitter här med skrutten sovandes på magen, hon har just somnat efter nästan två timmars "övertrötthetsgnäll" där hon nickat till flera gånger och sen blivit klarvaken igen... Knepigt när hon inte förstår själv att hon är trött och att det blir bättre bara hon får sova. Det är inte lätt helt enkelt...

Har läst boken "Somna utan gråt" och vissa saker tycker jag var bra med boken. Det kändes som om jag förstod bättre barns sömn och en hel del har vi tagit till oss, som att skrutten inte alltid ska somna i famnen eller med nappen, och inte vara vaken mer än två timmar i sträck. Samtidigt är frågan om hur mycket råden funkar för oss, dels eftersom skrutten är så liten, dels eftersom hon faktiskt sover rätt bra när hon väl somnar för natten. Problemet är snarare att hon har svårt att komma till ro, både på dagen och när det är dags för nattsömnen. Mycket tid på dagen går åt att motverka övertrötthet hos den lilla och få henne att sova åtminstone ett par gånger.

Vi låter lillan följa våra rutiner så hon får sova sina dagpass i soffan, i famnen eller i vagnen på den dagliga promenaden tills det är läggdags för mig. Det brukar bli vid tiotiden. Då byter vi om till pyjamas, byter blöja och sedan ammas hon i sängen. Jag försöker att tänka "rutiner" och sjunger alltid samma vaggsång så att hon ska förknippa det med läggdags. Ändå tar det oftast uppemot en timme eller mer åt få henne att komma till ro och somna. Jag försöker att varva med att hon ligger bredvid mig i sängen och blir klappad, eller att jag gungar henne på min mage. Det senare är ett säkrare kort, men det första känns bättre i längden. När hon väl somnat sover hon väldigt bra. Hon vaknar oftast med tre timmars mellanrum och ammar, sedan lägger jag henne bredvid mig i sängen och hon somnar om. Det svåra är mer att få henne att komma till ro och somna.

De senaste två dagarna har jag försökt byta ut det sista sovpasset i soffan mot vaggan och att vi kör själva läggdagsrutinen två timmar tidigare. Tanken är väl att hon ska sova bättre och att själva nattningen ska bli kortare, plus att jag och maken får lite egen tid innan sängdags. (Framför allt jag eftersom maken brukar ta över ansvaret efter middagen så att jag kan få göra någonting annat, duscha brukar vara skönt bl a...) Det funkar sådär. Igår somnade hon snabbt men vaknade efter 30 minuter och ville inte somna om förrän en timme senare. Idag sov hon i ca tre minuter innan hon vaknade, jag vyssjade i ca 20 minuter varpå hon sov ett par minuter igen och så vidare. Och här är vi nu över två timmar senare när hon somnat av utmattning på mitt bröst... Den där egentiden är ju bara att glömma för när hon väl somnat är det läggdags för mig med. Kanske är det fel att sucka efter två dagar, kanske är det helt dömt att misslyckas med en tvåmånaders bebis...

Jaha, nu var det vaket igen... Hon sov alltså de 20 min det tog mig att skriva det här inlägget. Vet inte riktigt var jag ville komma men det var nog om någon hade tips och råd kring läggningar. Det vore ju skönt om plutten kunde somna lättare dagtid också, men då är jag oftast lite piggare och har mer tålamod, plus att jag alltid kan köra tricket "barnvagnspromenad" vilket är ett säkert kort.

Enkät

Gjorde nyss Barnlängtans enkät, som jag tipsats om av miss S.

Det som slog mig när jag fyllde i svaren var att allt kom tillbaka kring hur dåligt jag mådde under tiden vi försökte. Att vi lyckades få plutten har flyttat den där tidsperioden längre bak i huvudet. Visst minns jag att jag mådde dåligt, men de konkreta svarsalternativen fick mig att minnas just hur illa det var och jag fick blinka bort tårarna. Jag levde verkligen på paus, med en ständig rädsla malandes i huvudet kring huruvida vi skulle lyckas eller inte. Fysiskt, psykiskt, ekonomiskt - allt tog stryk liksom karriär, vänskapsrelationer och familjeband. Mer behöver jag ju inte skriva för tyvärr vet nog alla som läser här vad precis hur det är.

Jag hoppas verkligen att Barnlängtan kan öka förståelsen för hur barnlösa mår! Hjälp dem att göra det genom att fylla i enkäten.

fredag 1 april 2011

Två saker...

...som ingen borde drabbas av - barnlöshet och cancer. Jävla skitsjukdomar. Tänker på Moi idag.

Skrik

Och så hände det som inte skulle hända - liten vaknade med gaser i magen och var otröstlig. Fy så jobbigt, både för plutten och för mig som känner mig helt maktlös och hjärtknipen när det händer. Mantrat vid såna här tillfällen är de som jag läste i en bok: "Alla barn skriker." och "Det är inte alls samma sak att gråta och skrika ensam som i en älskad förälders famn." Det får mig att känna mig lite bättre som förälder trots att jag inte kan ta bort det onda.

Ps. De varade inte så länge som tur var, men även en kort stund känns lång när liten har ont.

En glad dumsnut

Vagnen var inte alls trasig! Det visade sig att jag bara ställt in handtaget fel. Jag hade hört om folk som gjort det misstaget och var övertygad om att jag hade kollat det, men tyvärr hade fästet till skötväskan dolt felinställningen. Dessutom trodde jag inte att ett så litet glapp kunde ge en sån enorm effekt. Gissa om jag kände mig dum när expediten som jag frågat om de sålde chassin, helt enkelt rättade till handtaget. Och gissa om jag kände mig glad!

Nu väntar en ensam hemmakväll för mig och plutten, jag har bunkrat upp med choklad.