måndag 14 mars 2011

Det här med färger...

Häromdagen hade vi lilla skrutts farmor på besök, och hon hade med sig presenter i form av en hög med kläder till skruttan. Jättegulligt såklart, men det fanns ett men... ALLT var rosa.

Jag är väldigt tveksam till det här med rosa kläder till vår lilla. Egentligen har jag inget emot själva färgen, särskilt när den används som en tuff kontrastfärg till något mer neutralt, men det är så mycket symbolik inblandat. De kläder vi fick nu var dessutom inte bara rosa, utan det var rosetter, spetsar och flertalet plagg var klänningar. Farmorn i fråga räckte dessutom över den med en väldigt stolt kommentar om att hon hade valt ut så "flickiga" kläder.

Suck... Egentligen var det ganska väntat eftersom jag hört att makens syskonbarn fått väldigt mycket rosa, men jag trodde faktiskt att vår inställning kring könsneutrala kläder inte gått henne förbi. Vi fick dessutom väldigt neutrala kläder när skruttan föddes, men jag förstår nu att de hade hon köpt innan hon visste könet på barnet. Nu verkar det vara mer "fritt fram" att köpa könsanpassat.

Det hela skapar bara en olustkänsla i magen på mig. Jag vill inte sätta på vår lilla kläder som är så tydliga könsmarkörer (och särskilt praktiskt med klänning till en baby är det ju inte heller), samtidigt känns det fel att ställa krav på presenter. Tror att maken får försöka lägga fram några finkänsliga kommentarer inför framtida paket...

8 kommentarer:

Tea sa...

Svårt det där med färger och kläder.

TeachGirl sa...

Hahaha, känner igen det där. När kompisens farföräldrar passade deras flicka för ett tag sedan införskaffades ett gäng rosa plagg och andra tillbehör till henne. Föräldrarna är dock väldigt skeptiska till den markören.

Single Mother By Choice sa...

Jag tycker ni ska vara rättframma med vad ni känner, bättre att farmor får veta det nu. Jag förstår er fullkomligt, jag klär Bambi i rosa men är tveksam till om jag gjort detifall han varit en hon. :)

Lisa sa...

Jag känner precis likadant. Vi har inte köpt en enda rosa grej (vi vet att det är en liten tjej). Dessutom har vi handlat det mesta pa "pojkavdelningen" (varför behövs det olika avdelningar till nyfödda??). Pa tjejavdelningerna här är ALLT rosa och jag bara vägrar.

Vi kommer säkert fa en massa rosa grejor, och jag kommer försöka matacha det pa nat sätt att det inte blir rosa fran topp till ta... Det räcker med att när de blir äldre och kan välja själva sa finns ju risken att det manga fragor efter rosa.

Kram Lisa

MDB sa...

Tea - Ja visst är det...

TeachGirl - Ja, det är lite knepigt det där när andra ska "hjälpa till" och se till att barnet får rätt färger.

SMBC - Ja, du har ju rätt såklart. Som det ser ut nu så är ju inte skruttisen medveten om vad hon får och jag vill gärna styra upp det hela innan dess.

Lisa - Ja, jag tänker att när hon själv ber om rosa kläder så är det en sak och då kommer jag inte att kunna säga nej - men jag vill inte att hon ska vänjas in i det redan innan hon kan säga till själv bara för att andra tycker att det är rätt.

IVF-Karusell sa...

Hihi, känner igen det där! Mycket var rosa/rött när Majsan föddes. Det verkar bara bli så, eller så är det för dålig utbud på färger. Handlar jag själv köper jag mycket på killavdelningen till henne, mycket häftigare plagg!

Ja, det känns toppen att inskolningen flöt på smärtfritt. Nog jobbigt ändå o lämna iväg sitt barn om dagarna. Man känner sig både elak, uppspelt,stolt och som en förrädare på samma gång.

Hur känns det att vara föräldraledig då? kram!

MDB sa...

IVF-karusell - Det är märkligt det här med föräldraledigheten, att vara "ledig" men ändå inte. Häromdagen tänkte jag på att jag skulle varit på jobbet nu om jag inte tagit hand om skruttan, det var en märklig tanke. Även om det är jobbigt ibland när lillan skriker och jag inte hinner borsta tänderna så är det ändå helt underbart!

akna sa...

Förstår precis hur du tänker! Gillar inte heller de där typiska ljusrosa, volangiga kläderna, de ger mig rysningar! Kan tänka mig att blanda lite rosa med något annat tufft..
Vi väntar en pojk så vi lär ju inte få sånna kläder, men hade vi fått en flicka hade nog svärmor kommit med sånt, det hade varit svårt att använda..!