Läser det här inlägget i amnigsdebatten och lägger det till alla amningsfunderingar jag har i min hjärna just nu.
Jag ammar på heltid vilket funkat bra hela tiden. Min plan är att amma fullt ut tills lillan är sex månader och maken tar över förälraledigheten. Efter det funderar jag eventuellt på att delamma lite till det "känns nog" vilket jag tänker kan vara nånstans mellan nio månader och ett år. Det känns som en bra lösning samtidigt som jag vrider och vänder på beslutet när jag hör hur andra pratar om att amma länge. Det ger mig lite av en "dålig mamma-känsla", men samtidigt har jag svårt att tro att de pratar om att helamma längre än sex månader.
Jag ville mest skriva att jag är så otroligt delad i den här debatten just kring amning och graviditet. Å ena sidan tycker jag att det är jätteviktigt att även pappor blir bemötta som likvärdiga föräldrar och inte bara någon som är där för att "hjälpa till", å andra sidan är det ändå kvinnan som bär barnet och som föder och som därför hamnar lite mer i fokus. Det måste ju finnas någon gråzon mellan millimeterrättvisa och ett upphöjande av mamman som "den enda rätta för barnet". Man måste ju kunna skilja på de tillfällen som det handlar om att "bli och vara förälder" och där båda föräldrarna är lika viktiga, och de fall där det handlar om kontroller av mammans och barnet i magens fysiska hälsa. Idag känner det mer som om debatten handlar om allt eller inget...
Jag tycker att detta lite tydliggörs av det citat från artiklen i Aftonbladet som fick mig att börja fastna och raljera om detta (och som också Cecilia citerar): "Som när en av oss ville försäkra sig om att inte störa amningen genom att börja ge flaska för tidigt, och därför frågade barnmorskan när det var lämpligt att börja med det. I stället för ett svar kom ett ifrågasättande: 'Varför ge flaska överhuvudtaget?'. Svaret på frågan, att båda föräldrarna ville mata bebisen, bemöttes med en tillrättavisning: 'Barnet ska vara med sin mamma hela tiden'." så stör jag mig både för parets svar och på barnmorskans. Att säga att barnet ska vara hos mamman hela tiden känns så hopplöst förlegat samtidigt som att kommentaren att båda föräldrarna "vill mata bebisen" också känns lite obehagligt, som att barnet bara blir en nickedocka i debatten.
Jag håller inte med om allt som Cecilia skriver i sitt inlägg (är nog inte lika amningsfrälst), men jag tycker attt hon har en poäng i att det här med amning eller inte och hur länge som så många andra frågor kring förälraskap läggs fram som en fråga om vad pappan vill, och att det faktiskt finns andra sätt att dela lika på föräldraskapet. Amma är ju det enda jag kan som inte maken kan, allt annat kan vi ju dela lika på, så min fundering om det verkligen är så viktigt att låsa fast sig vid delad matning som en jämställdhetsfråga? Visst blir man låst som "matnings-maskin", men delar man lika på allt annat så och ser barnet som lika mycket bådas ansvar blir låsningen för en part inte lika definitivt. Och som Cecilia poängterar - graviditeten och amningsperioden är ju en väldigt kort tid och efter det finns alla möjligheter till att dela exakt lika.
För att inte riskera att låta som någon "amma till varje pris tant" måste jag också poängtera att jag kan bli tokig över den hets som finns kring amningen och tycker att vill man ocskå (eller enbart) flaskmata så måste man ju få det utan pekpinnar. För många är ju också flaskmatning eller helamning inte ett val då amningen inte fungerar fullt ut och dessa föräldrar behöver inte skuldbeläggas mer. Det jag vill är istället att vrida och vända på det här med att amma eller inte görs till en jämställdhetsfråga.
Cecilias mening "Är det ett feministiskt framsteg att kvinnor avstår från detta för att mannen inte vill att kvinnan ammar?" sätter lite fingret på en av de saker som gör mig kluven och gör att man kan vrida på det ett varv till. Det är himla svårt att tala om "barnets bästa" när barnet inte själv kan uttalla sig, så vem är det egentligen som ska ha tolkningsföreträde kring vad som är det bästa när det gäller amning? Är det mer fel att pappan tvingar mamman till att sluta amma, än att mamman ammar mot pappans vilja? Mest tycker jag nog synd om par som måste tjafsa om detta... (Samtidigt som jag har svårt att tro att det är ett så stort problem som Cecilia verkar lägga fram det som.)
Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om det här och också säga nåt om ensamstående eller samkönande föräldrar i allt det här om normen nu ska vara millimeterrättvisa mellan en mamma och en pappa, men nu får det vara nog. Inlägget är redan långt (och rörigt) nog. Jag säger "Trevlig helg" istället och hoppas att jag har fått fram nån poäng i alla fall.
6 år sedan
6 kommentarer:
Det kan faktiskt också vara så att amningen inte funkar vilket blir fruktansvärt jobbigt med denna press... Jag tror att nästan alla som kan vill amma.
Anonym - Ja det är ju precis en av de saker jag skriver i inlägget, men att det inte var detta jag ville skriva om i inlägget utan om jämställdhetsasåpekten.
Man gör som man själv vill, men jag måste då säga att jag tycker det är uuuuurtöntigt om pappor "också vill mata". Fungerar amning så är det väl det bästa för barnet och vore det så viktigt att alla pappor kunde mata spädbarn skulle de också besitta förmågan att amma.
Herregud, jag skulle bli så vansinnigt irriterad om min man blev avundjuk på amning och kände sig otillräcklig för en sån sak.
Det räcker med pressen man lägger på sig själv när man blivit mamma, att också ha maken stående bredvid med ledsna ögon skulle ta kål på mig.
Tycker det är skrattretande alltihop faktiskt och jag tycker att amning bör vara varje mammas ensak, det ÄR meningen att man ska amma annars hade mjölken aldrig runnit till. Sedan kan det gå dåligt av olika orsaker och amningen kanske inte funkar, då är det en annan femma och en annan anledning att kanske börja med ersättning istället. Men att ge ersättning för pappans skull är helt galet. Såna pappor som kräver det (finns det såna pappor??!) är inte mogna nog att ha barn, faktiskt. Han kan köpa sig en liten docka att flaskmata bäst han vill.
Hej!
En fråga som inte handlar om ditt inlägg om amning, men jag är nyfiken eftersom jag följer din blogg:
Vilken barnvagn köpte ni?
Vi funderar fram och tillbaka, men behöver tips från nån som vet :)
Tacksam för svar!
Lisa - Ja, jag håller verkligen med om att pressen är nog ändå. Och undrar om de där papporna som "kräver" att också få mata verkligen finns. De pappor jag känner som matar "passar på" för att problem med amningen gjort att barnet ändå måstte flaskas ibland och då är det ju bra att kunna dela.
Ann-Louise - Vi har en Bugaboo Cameleon som vi är väldigt nöjda med. Den enda nackdelen vi hittat med vagnen hittills är att det är svårt att komma åt varukorgen när liggdelen sitter på. Men det ska bli bättre när man byter till sittdelen har jag hört.
Hoppas du tänkt på att börja med gröt, smakportioner mm innan tösen är 6mån och mannen tar över. Kan bli lite svårt ifall hon vägrar allt annat än bröstet....Har tagit ca 3mån för mig att trappa ner mitt helammande så att pappan kan ta över då de vägrat flaska. En liten tanke i all väl mening bara =)
Skicka en kommentar