lördag 27 november 2010

Aaargh

Har roat mig med att läsa på försäkringskassans hemsida nu under kvällen och jag blir verkligen tokig. När det gäller mig känns att klart och fixat, eftersom jag har fast jobb och dessutom fått alla blanketter hemskickade. Nu senast fick jag ett brev om att de fastställt min sgi och eftersom jag också fixat e-legitimation så har jag förstått det som att det är bara är att logga in på försäkringskassans hemsida och börja planera och begära ledigheten.

Men när det gäller maken, som är tjänstledig från sitt jobb för att plugga? För det första måste han väl få tag på blanketter någonstans han också för att kunna fastställa sin sgi (en sån som jag fick hem) och det hittar jag verkligen ingenstans på försäkringskassans hemsida, och sedan måste han säkert komplettera med uppgifter kring sina studier. Egentligen borde vi väl ringa till Försäkringskassan, men jag har hört att man får typ nummer 500 i kö och fy vad jag inte har lust med det. Blir irriterad på att det ska vara så himla krångligt! Plus att det känns också verkligen som att normen är att jag ska ta ut all föräldraledighet. Jämställdhetsbonus i alla ära, men att förenkla så att det är lätt att förstå hur man ska fixa föräldrapengen över huvud taget kunde ju vara första steget. Sedan måste jag ju tyvärr erkänna att det inte hjälper att maken gärna skjuter på den här saken för att han tycker det verkar krångligt, men jag vill gärna få det löst så att vi kan planera bägges ledigheter samtidigt.

Hur har ni andra som ska dela på föräldraledigheten fixat det hela? Och är det någon som har en studerande make i samma sits så får ni hemskt gärna kommentera vad ni behövde fylla i.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Om du ringer kan du be dem ringa upp. Du får tom en specifik tid då de ringer och slipper alltså köer.

Emelie sa...

Det finns inga sådana blanketter eftersom han inte kan ta ut föräldrapenning när han pluggar.

Martin pluggar heltid på högskola och fick inte ens ta ut de första 10 pappadagarna utan får snällt vänta tills skolan är slut, vi har tur eftersom Martin är hemma så mycket ändå så han får tid med Embla även om han inte får vara pappaledig.

Emelie sa...

Men glöm inte csn de har en föräldrabonus på typ 500kr/månad

MDB sa...

Anonym - Vad bra!

Emelie - Vet inte om vi riktigt pratar om samma sak, klart man kan vara föräldraledig som student, det känner jag flera som varit - men då handlar det om mamman så de har ju fått blanketter hemskickade på samma sätt som jag har.

Emelie sa...

Om din man inte pluggar heltid kan han ta ut föräldradagar tror jag det är, men går han i skola heltid och inte drar ner så går det inte.

Fast ni kanske har planerat att han ska göra det om det är så att han pluggar på helfart?

"Hel föräldrapenning kan i regel inte betalas ut om du deltar i bundna heltidsstudier."

Vet att våra hyresgäster hade problem i sommras med fk då mamman pluggade och när dottern föddes för tidigt skulle hon ta ut tillfällig föräldrapenning men fick inte det. (vet inte om de ändrade beslutet sedan)

MDB sa...

Emelie - Han pluggar heltid, men han ska ju inte plugga och vara föräldraledig samtidigt, utan det handlar ju om i höst när jag går tillbaka till jobbet.

Emelie sa...

Martin ska vara pappaledig i sommar eller höst beroende på hur vi gör med boendet, han har sitt jobb i jämtland och jag här nere så det beror på vem som får bli arbetslös.

vi kommer att fixa pappren när skolan är slut dvs i juni då blir det ju vanliga papper.

tonci sa...

Krångliga, krångliga FKn!! Jag kommer ihåg det...
Du kan be dem att ringa upp dig (eller trycka en viss knapp) och då gör dem, du slipper stå i kön.
Vi tyckte att det hela föräldraledigheten var så krånglig, att vi bokade tid för en personligt möte som man kan göra, och då är det bara ni med en av FK-s medarbetare och kan ställa frågor som gäller er. Det hjälpte oss mycket, eftersom jag hade också lite svårigheter pga studier. Jag kan rekommendera att boka en sånt möte.
Kram

Linda sa...

FK är en djungel, jag jobbar på FK (inte med föräldrapenning dock) men ändå är jag o snavar runt i detta "nya" - trots jag fått genomgång o har överskådlig blick över de flesta förmånerna. Huvva, jag har inte orkat bemöda mig i att begära ut fp ännu - smidigt o göra det i förväg så vet man att pengarna kommer hyffsat i tid iallafall men.. nej då ;-)

Sara sa...

Tjingeling!
Jag jobbar också på FK, på föräldrakompetensen. Och ett tips är att ringa på en lördag, om det skulle vara så att du inte får erbjudande på veckan om att bli uppringd.(Ibland är det fullt i kön.)
På lördagar brukar det inte vara alls lång kö.

Han ska fylla i en blankett som heter Förfrågan Studerande, och den finns tyvärr inte på nätet.

Jag hoppas det löser sig, trots att vissa saker är onödigt krångliga! Du får hojta om du undrar något som jag kanske kan hjälp er med.

Kram kram

MDB sa...

Tack för alla svar! Erbjudande om mer hjälp tas tacksamt emot. :-)

Nu funderar vi dock på att maken kanske får skippa att ta ut de där 14 dagarna vid födseln. (Eftersom han inte har så mkt schemalagt då kommer att han vara hemma väldigt mycket ändå.) och sen har vi ju hela våren på oss att lösa saken...